donderdag 8 juli 2010

Goede doelen krijgen minder donaties

Vandaag in de Volkskrant
Uit een onderzoek van de Volkskrant onder een aantal grote fondsenwervende goede doelen blijkt dat zij afgelopen jaar minder inkomsten uit donaties binnen kregen. Interessant is dat er een klein voordeel was ook. De doelen ontvingen meer geld uit subsidies en uit loterijen dan het jaar ervoor. Al met al valt het dus nog wel mee.

Wat opvalt:
* Goede doelen die negatief in het nieuws waren, daar zit een sterkere dalende lijn in de donatie-inkomsten (Hartstichting vanwege hoog inkomen van directeur bijvoorbeeld).
* Goede doelen die veel inkomsten uit beleggingen hadden werden al in 2008 sterk geraakt door de dalende beurzen.
* De effecten van de crisis op geefbereidheid van de burgers komen wat later (nu dus).

Al met al valt het nieuws naar verhouding dus nog mee. De koppen op de krant waren negatiever dan het al met al is.

Ook positief (pagina 2 van de krant):
Wanneer Oranje wint op het WK, dan verwachten economen een lichte groei ten opzichte van vorig jaar. De euforie van winst maakt dat het vertrouwen van de burger groeit. Bestedingen groeien dan ook een beetje. De meningen zijn verdeeld hoe veel die groei kan bedragen. Een voorzichtige schatting komt op ongeveer 0,1 procent groei (vooral vanwege binnenlandse bestedingen).

Nog een aardig bericht
Een goed doel dat geen last had van de trend hierboven beschreven was de Zonnebloem. Zij vierden een jubileum, hadden daaromheen veel media-aandacht en spots op de televisie. Dat is toch altijd een goede manier om onder de aandacht van potentiële gevers te komen. Dat ondersteunt wat ik onlangs al schreef: als er wat te vieren is, doe dat. Ik voeg er nu nog maar eens aan toe: doe het vooral zichtbaar. Zorg dat je aandacht trekt van kranten en andere media.

Meer effecten van het WK
Ik ga mij de komende dagen eens buigen over een aantal effecten van het Wereld Kampioenschap Voetbal in Zuid Afrika. Daarover binnenkort meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten