maandag 4 april 2011

Wat is nou weer een tagcloud?

Ik was zojuist mijn welkomstbericht aan het herschrijven. En zette zonder nadenken daarin, dat de onderwerpen waarover ik schrijf te vinden zijn in de 'tagcloud'. En misschien is dit wel uw eerste bezoek aan een weblog... en denkt u 'wat is in hemelsnaam een tagcloud?' Daarom een snel bericht om dat toe te lichten...

Het is geen weerding. Geen wolkje aan de lucht. Je vindt dat soort wolken, tagclouds, op websites en weblogs. Het is een hulpmiddel om te zoeken of er iets van je gading staat op zo'n website.

Tagcloud is een samentrekking van 'tag' (steekwoord) en 'cloud' (wolk). Als maker van een weblog bepaal je welke steekwoorden in je tekst belangrijk zijn. Die kun je opgeven in een lijst met steekwoorden in je Blogprogramma. Die steekwoorden laat je zien in een lijst of een wolkvorm. Op Blogger is de tagcloud overigens niet echt een wolk, op weblogs gemaakt in Wordpress zie je dat wel als een soort wolk.

Je kunt als bezoeker uit die lijst kiezen om artikelen (blogposts) over een onderwerp achter elkaar te lezen. Heel handig. Ook zie je welke thema's het meest aan de orde komen op een website.

Wil je als bezoeker alle artikelen lezen over één onderwerp, dan klik je op de relevante steekwoorden (fondsenwerving bijvoorbeeld) en lees je alleen die artikelen. Handig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten