vrijdag 1 april 2011

10 Wereldvrouwen en 1 april grap Linkedin

Social Media zijn soms leuk en luchtig, soms serieus. Linkedin kennen we als een relatief serieus sociaal netwerk, bedoeld voor professionele en zakelijke contacten. Maar ook Linkedin doet aan 1 april grapjes.

Vandaag een leuke 1 april grap, eigenlijk. Linkedin plaatste onder de noemer 'People You May Know' (waar ze meestal suggesties doen van personen die je zou kunnen kennen...) allerlei beroemdheden (van weleer). Onder andere: Robin Hood, activist/fundraiser in Nottingham.

Tja, dat vind ik dan als fondsenwerver wel een leuke grappige twist. Doorklikken naar mijn lijst 'People You May Know' levert zelfs een lijst van 10 personen. Ook Sherlock Holmes, en diens hulpje Watson, Groucho Marx, en Heisenberg. Bij Heisenberg staat: 'vermoedelijk is dit zijn profiel'. Ook grappig, want hij is bekend van de 'onzekerheidsrelatie van Heisenberg'. (Zie hier het lemma over Heisenberg in Wikipedia: http://bit.ly/gS1Thh
)
Waar zijn de bekende, en humorvolle, vrouwen ?

In tweede instantie begon het toch te knagen. Het lijkt toch een beetje een bij elkaar geflanste grap. Want in de lijst lees ik alleen maar mannen. Alleen maar witte mannen. En een fantasiefiguur. Tekenend voor degene(n) die die grap bedacht(en)? Amerikanen en Engelsen, plus een fantasiefiguur (Wizard In of zoiets). Een beetje 'nerdy' ook.

Jammer, jammer, jammer, dat ze nou niet op vrouwen kunnen komen. Daar gaan we even bij helpen, dacht ik. Even snel een twitterbericht met oproep. "Dames en heren, welke 10 vrouwen moeten er volgens jou bij staan?". Dan is het even wachten geblazen.

En welke kon ik in de tussentijd zelf dan bedenken?
In de categorie wetenschap: Marie Curie en Florence Nightingale. In de categorie: historisch, maatschappelijk betrokken en professioneel: Aletta Jacobs (arts en feministe van de eerste golf), Joke Kool Smit, Hedy d' Ancona en dergelijke. Anna Maria van Schurman (briljante vrouw, Neerlands eerste vrouwelijke studente, in Utrecht).
We moeten de humoristische vrouwen niet vergeten: Roseanne Barr, Ellen Degeneres, French en Saunders en hun sidekick Sawallah (de dochter van Jennifer Saunders in Abfab). Als het dan echt om grappige vrouwen moest gaan, kom ik al snel op de volgende vrouwen in Nederland: Jasperina de Jong, Jenny Arean, Tineke Schouten, Lenette van Dongen, Brigitte Kaandorp, Plien en Bianca....

Ik kwam al op een paar aardige, en uit de reacties kwamen er nog een paar bij. Een leuke lijst daar hoopte ik op, maar daar ben ik even gestopt, want ik had meer te doen.

Nu dan hier even enkele van de suggesties:

* Volgster @ConnieFranssen kwam met vier feministen: Wilhelmina Drucker, Joke Smit, Simone de Beauvoir, Emmeline Pankhurst.

* ook vriend Jos heeft altijd wel een goed idee ( @ardispark ) : Grace Hopper, admiral and computer scientist http://bit.ly/onutE

Na wat bezinken, bedacht ik dat we dan nog steeds aan de witte kant van het spectrum zaten. De diversiteit kan nog een stuk beter. In mijn hoofd begin ik al een nieuw rijtje.... Grappig is makkelijk: Whoopi Goldberg; invloedrijk persoonlijkheid, Oprah Winfrey; maar goed, presentatoren, actrices en zangeressen, die kennen we te over denk ik. De andere beroemde, invloedrijke vrouwen: politici, activisten, leiders van bewegingen, denkers en schrijvers. Daarover een andere keer misschien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten