donderdag 22 augustus 2013

Year of the Giraffe update


Het Jaar van de Giraf is al ruimschoots halfweg! In Januari ging ik meedoen met het jaar van de giraf , een initiatief van Carla Sonheim om een jaar lang kunst te maken rond het thema 'giraf'. Over de hele wereld zijn mensen betrokken bij dit project. Sommige mensen zijn vanuit hun beroep al actief met kunst, anderen doen het voor hun plezier. Allemaal hebben we ons ingeschreven om van elkaar en vooral van Carla's 'assignments' inspiratie op te doen.

Carla bedenkt voor elke maand een opdracht, meestal gaat dat erom dat je een nieuwe manier onderzoekt om met het thema bezig te zijn. En daardoor ontdek je of dat je past. Carla vergelijkt het met 'crosstrainen' in de sport. Een schaatser gaat soms fietsen, een wielrenner gaat de sportschool in om zijn lijf te ontwikkelen en klaar te zijn voor zijn of haar wedstrijden. Als kunstenaar kun je ook een speciale voorkeur voor een techniek hebben. Maar door te crosstrainen ontdek je nieuwe mogelijkheden en die kan je weer gebruiken. Het brengt nieuwe creatieve impulsen in je werk.

We hebben tot dusver onder andere de giraf getekend (januari), geschilderd (juni), met mixed media gewerkt (februari), 'stuffed animals" genaaid en collages gemaakt. Er was ook een maand dat we gedichten maakten en verhaaltjes en cartoons.

Bijna elke opdracht heeft een diepere laag. Bij het tekenen gaat het er in de eerste plaats om dat je je vaardigheid inzet en ontwikkelt en leuke tekeningen van giraffen maakt. Een even belangrijk doel is dat je goed naar je onderwerp gaat kijken door diverse tekentechnieken te gebruiken. We hebben bijvoorbeeld tekeningen uit één lijn (oneliners), contourtekeningen, 'scribbly drawings' gemaakt. Op zich is tekenen al leuk om te doen. Ook ontdek je welke soort techniek je meer ligt. Ik heb ontdekt dat het leuk is om met mijn nondominante hand te tekenen, bijvoorbeeld. Voor mij is dat rechts. Dat levert wat rommeliger lijnen op en soms is dat leuk. (Overigens kan ik ook met die rechterhand schrijven, dus het is een redelijk getrainde hand.) Verder zijn voor mij favoriet: oneliners en 'scribbly drawings'.

Het collages maken was bedoeld om onze eigen kleurvoorkeuren te onderzoeken. Dat zouden we dan kunnen toepassen in juni  bij het schilderen met acryl. In die maand hebben we gelezen over kleuren(leer) om onze kennis over kleuren en kleurwerking te vergroten : kleurencirkels, wat werkt goed samen, wat is een mooi kleurpalet?

En er is meer. Carla heeft gezorgd dat we op meerdere manieren met elkaar kunnen contact maken. Onderdeel van dit initiatief is dat we met elkaar chatten via een yahoogroep en een keer in de maand is er een teleconferentie. En zo ontmoet je andere liefhebbers van tekenen, schilderen, printmakers, textile artists, en hoe ze zichzelf ook maar noemen. De teleconferenties zijn bijzonder leuk, omdat je dan praat met mensen aan de andere kant van de wereld. Carla probeert het zo te regelen dat mensen uit Australië, Europa, Amerika allemaal kunnen meedoen.

Iedereen zet bovendien zijn werk op de foto en deelt het via de fotosite flickr. En zo kunnen we met elkaar meeleven, geïnspireerd raken door elkaars werk, erom lachen, er door overdonderd worden.

Veel lol tot dusver.
I'm hooked.

LINKS en blogposts
Carla Sonheims blog
Tekenen is leuk
Over " Year of the Giraffe "
Draw! (hoe ik verleid werd om mij bij  Year of the Giraffe aan te sluiten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten