donderdag 16 januari 2014

2014 wordt....: The Year of the Fairy Tale!

Afgelopen jaar was voor mij het jaar van de giraf. Een jaar lang hield ik mij bezig met kunst rondom het onderwerp giraf. Zoals Carla Sonheim het een jaar geleden uitdrukte: we hoeven ons geen enkel moment druk te maken over het onderwerp dat we gaan maken, dat is altijd de giraf. Vervolgens gingen we elke maand op een andere manier te werk.

Het was een enorm leuke ervaring. Ik heb veel geleerd en vooral ook veel plezier gehad. Ik heb mensen van over de hele wereld leren kennen. Door de telefoonconferenties elke maand, hebben we ook gesprekken gevoerd. En naarmate het jaar vorderde werd de groep kleiner, en ook de teleconferenties met kleinere groepen. En de gesprekken werden persoonlijker.

De maand december was de opdracht een timeline van het jaar te maken. Daarmee konden we het jaar mooi afsluiten. De een was eigenlijk al begonnen aan een afsluiting in de vorm van een soort 'journal', de ander nog niet. Ik zelf was eind november gaan evalueren wat het jaar mij gebracht had, hoeveel had ik nou echt meegemaakt, wat heb ik ervan geleerd? Wat vond ik het leukste? En wanneer ik niet mee kon doen, waardoor had ik me laten afleiden? Vaak door andere dingen te doen op kunstgebied (in de zomer bijvoorbeeld), en soms ook doordat er andere taken tussen kwamen in mijn vrije tijd (het jubileum van Mensa in september/oktober).

Al met al een mooi jaar. Ik ben langzaam aan het voorbereiden op een nieuwe artistiek jaar.
Carla heeft aangekondigd dat ze nu een jaar lang gaat les geven over het sprookje, the fairy tale.
Het onderwerp is niet alleen 'fairy tales', eigenlijk gaat  het over het illustreren. Carla wil zelf een boek illustreren en gebruikt de cursus om het thema illustreren uit te diepen voor zichzelf. Heel slim. We gaan in twee blokken van vier maanden telkens een ander sprookje behandelen (welke is een verrassing; ze houdt de spanning er nog in....). Elke maand een andere techniek en elke maand een ander aspect van illustratie: karakter ontwikkelen, sfeer, de mooie kant van de mens (the light side) , de duistere zijde van de mens (the dark side). En zo voort.

Ik heb even gedacht dat dat voor mij  niets zou zijn. Maar toen ik ging nadenken over de diepere lagen die in sprookjes zitten, de literatuur die er over is, de oude verhalen. Toen begon het mij steeds meer los te maken, herinneringen aan mooie verhalen uit de Europese cultuurgeschiedenis, herinneringen aan al die boeken die ik ooit gelezen heb.

En uiteindelijk wilde ik ook de rondom The Year of the Giraffe ontwikkelde vriendschappen, de daar ontstane gemeenschap van kunstmakers en -liefhebbers, niet loslaten. En ook al ben ik niet onmiddellijk in vuur en vlam geschoten voor 'het sprookje', met de gedachte dat ik weer zo'n mooie cursus ga doen, met elke maand nieuwe technieken, word ik al enthousiast. En langzaamaan krijg ik ook zin in het onderzoeken van verhalen, het uitdiepen van karakters en sfeer, de psychologische kant ervan, de moraal van het verhaal, en dergelijke. Zo kom ik ook inhoudelijk wel aan mijn trekken, zelfs als ik niet zelf wil gaan illustreren.

Ik denk dat het jaar van 'the fairy tale' een moeilijker onderwerp is dan 'de giraf', dat de cursus meer lagen bevat dan die van afgelopen jaar. En daarom ook weer meer de moeite waard is dan het jaar van de giraf. We gaan het zien. Op naar... The Year of the Fairy Tale!

1 opmerking:

  1. Return to Two Moon Junction is a 1995 romantic drama and adult film which serves as a sequel to the 1988 film Two Moon Junction. The plot concerns a New York fashion model who returns to her Alabama hometown where she has an affair with a local sculptor. The film was directed by Farhad Mann and stars Melinda Clarke, Wendy Davis, and Louise Fletcher. If you want to Watch Return to Two Moon Junction Full Movie than visit our site :- https://www.youtube.com/watch?v=LfiwMj_NcmA

    BeantwoordenVerwijderen