Mensa is een vereniging voor mensen met een hoge algemene intelligentie. Eerst en vooral is het een gezelligheidsvereniging. De eerste doelstelling is het mogelijk maken van onderlinge contacten tussen de leden. Daar genieten we van, dan is het lekker op tempo gesprekken voeren, ervaringen uitwisselen en zo meer.
Mensa is echter meer en wil ook meer zijn. Mensaleden (onderling noemen we elkaar Mensalen) hebben een enorme brede interesse en -wat ik maar noem- kennishonger. Mensa is een plek waar je die kennishonger kwijt kan. Werkzaam in één veld (zeg: onderwijs), heb je vaak nog veel meer interesses (zeg: kunst, of techniek of noem maar op) en die kun je binnen de vereniging ook prima kwijt. Daar zijn diverse gelegenheden per jaar voor dat je in workshops of tijdens lezingen nieuwe dingen kan leren, meestal van andere leden. Voor een deel is dat binnen een breder aanbod van activiteiten, zoals tijdens allerlei weekends (Waddenweekend, Oosters Weekend, Oktoberweekend om maar wat te noemen). Ook zijn er allerhande workshops en trainingen.
Eerder dit jaar waren er al masterclasses over het voorzitterschap, vooruitlopend op het aflopen van het voorzitterschap van Grethe van Geffen. Zij gaf de masterclass samen met Willem Bouwens, tot de zomer voorzitter van Mensa INternational. In Masterclass benoemden ze 12 pijlers van het voorzitterschap. Richtlijnen als: (1) Doe het niet zelf, delegeer, betrek altijd de kennis en ervaring van leden bij wat je doet; (2) bescherm het merk en imago van de vereniging; (3) je past in een internationaal verband; dat biedt kaders (regels rond het logo bijvoorbeeld) en mogelijkheden om in andere landen aan activiteiten te participeren en meer; neem daar nota van en geef het door; (4) denk altijd drie stappen vooruit; denk ik lange termijn strategieën en beleidslijnen; zorg dat je plannen ook rekening houden met het jaarritme van de vereniging (tijdens de algemene ledenvergadering leg je verantwoording af; en dan kun je ook steun voor je plannen krijgen); etc etc. Ook zijn er minder leuke kanten aan besturen, zoals neergelegd in de richtlijn: wees niet naïef; realiseer je dat niet elk lid aardig is.
Gisteravond was er een workshop Besturen. Twee leden met langjarige
ervaring in besturen en leidinggeven, presenteerden de workshop. Angela
Riddering, werkzaam kwartiermaker organisatie verandering, en voorheen o.a. controller bij een gemeente, voormalig bestuurslid van Mensa en thans voorzitter van het
Mensafonds. Daarnaast Dirk-Jan Bode, in het dagelijks leven ondernemer met een
bedrijf dat sales trainingen aanbiedt en thans voorzitter van de
Mercedes-Benz Club Nederland.
Zij sloten in hun workshop aan bij de reeds genoemde pijlers en daarnaast presenteerden ze kort de theorie van Belbin over voorkeurs 'rollen' (meestal toegepast op werk, hier op rollen in een bestuur). De theorie onderscheidt er acht: de voorzitter, de bedrijfsman, de plant, de monitor, de (bronnen)onderzoeker, de vormer, de groepswerker, en de ... . De theorie werd hier gebruikt om te benoemen welke rol voor welke functie in een bestuur passend is. Het helpt ook om je eigen voorkeursrollen te benoemen en de voor- en nadelen daarvan in te zien.
Na een korte uiteenzetting over de theorie en de twaalf pijlers van het besturen/voorzitterschap, was het aan de deelnemers om ermee aan de slag te gaan. We splitsten in vier groepen om samen een casus te analyseren. Geanimeerde gesprekken waren het gevolg. De inleiders sloten af met een verhaal over hoe het bij de twee waargebeurde casus uiteindelijk verder was gegaan.
Een keer per jaar is er een weekend dat voor die kennishonger gemaakt is: het Oktoberweekend. Tijdens dat weekend zijn er ook weer allerhande lezingen en workshops. En daartussendoor wordt er gespeeld (er zijn altijd spelletjes aanwezig!), gekletst en gefeest. Ook komend weekend is er zo'n Oktoberweekend. Ik weet nu al dat het genieten wordt.
Veel dank aan de initiatiefnemers en organisatoren!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten