donderdag 24 december 2009

Inspiratietijd - TED talks

Inspiratie komt soms uit vreemde hoeken.

Ik beluister TED talks over onderwijs en creativiteit ; een praatje over hoe onderwijs omgaat met ons vermogen tot creativiteit. De stelling van de spreker is dat ons huidig onderwijs erg slecht is voor creatief denken.

Is he right? Have to think about that...

Nog even rondneuzend over de TED talks loop ik aan tegen mijn geschiedenis: mijn studie filosofie, en mijn tijd als docent. Hier een talk door een beroemde Amerikaanse filosoof, die spreekt over sociale ethiek onder de noemer: "Justice".

Waarom ik het vooral mooi vind, is dat hij een interactief college geeft. het is tweerichtingverkeer. In een relatief conventionele setting (speaker - audience relatie), geeft hij studenten het woord, vraagt om hun redeneertalent in te zetten en betrekt hen bij de redenering rondom de vraag "what is the right thing to do?", bij de ontwikkeling van een argumentatie, en zorgt ervoor dat ze openstaan voor een bijzonder abstract onderwerp: moral philosophy en political philosphy.

Nice!

Dat is wat ik mis op Twitter - de mogelijkheid om een argument op te bouwen, om te keren, delen af te keuren, andere verder te brengen. 140 karakters...
Misschien is het wel mogelijk om mensen naar zo'n prachtige lezing te lokken?

Hoe aardig ik Twitter ook vind, daar loop ik telkens tegen het gegeven aan dat het net zo makkelijk bevooroordeelde, onafgewogen, stomme, belachelijke ideeën kan verspreiden, als dat het werkt voor afgewogen, interessante, na te volgen ideeen verspreidt.

Maar goed, we zijn allemaal volwassen mensen. Denk er vooral zelf over na wat je leest. Reageer! Genoeg blogs die dat toelaten. Het kan een leuke aannleiding voor onderlinge discussie zijn, misschien zelfs afspraken ... offline contact.

Volgende keer: een reactie op de kersttoespraak van HM Bea...?

Corinne

PS Voor geinteresseerden:
Het interactief college M Sandel, de korte url: http://tinyurl.com/yfmxwme
de lange url: http://www.ted.com/talks/michael_sandel_what_s_the_right_thing_to_do.html

3 opmerkingen:

 1. gezien ja!

  die plaatjes die je gebruikt, zijn dat CC plaatjes?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sommige wel; andere zijn van mezelf. ik zie dat ik hier en daar in de fout ben gegaan. zoek daar een oplossing voor... vind net de sharing optie op flickr... ga ik uitproberen. als jij suggesties hebt, graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Corinne Bekker: ja, sharing via flickr kun je idd instellen en gaat automatisch. fijne oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen