donderdag 27 januari 2011

Blogkermis over hoogbegaafdheid

Onlangs deed ik mee aan een blogkermis. Een blogkermis is een soort verzameling van blogposts over een en hetzelfde onderwerp. Er is een website, waar je een oproep kunt plaatsen. Met die oproep zeg je tegen andere bloggers: doe mee om een verzameling blosposts over dit onderwerp in de schijnwerper te zetten. Door mee te doen, krijg je bovendien een link naar je eigen blog erbij - en daarmee ook weer nieuwe lezers (althans dat is een van de lokkertjes).

Die eerste keer was het onderwerp hoogbegaafdheid. Tine de Jong had de wens om hoogbegaafdheid uit het verdomhoekje te halen en er een aantal bijdragen over te verzamelen op haar blog. Daarmee hoopte zij vooroordelen over hoogbegaafdheid weg te nemen. De oproep was een beetje open. Maar de inzet sympathiek. En ik had net voorgenomen om de vraag op mijn blog te zetten: waarom je je intelligentie wel of niet op je c.v. zou zetten? (Mijn antwoord: IQ op zich niet relevant; wel wat je ermee hebt bereikt.Resultaten.) Er werden ongeveer 10 bijdragen verzameld, waar echt lezenswaardige stukken bij waren.

Hier vind je de stukken verzameld.

Die blogkermis was mijns inziens een wisselend succes. Om te beginnen vond ik het jammer dat je tijdens de rit nog niet kon zien, wie er zich hadden aangemeld, of met wat voor soort bijdrage. Als aanmelder heb je geen idee of je nog wat hebt toe te voegen. Dat heb ik toen maar als tip aan de maker van de website voor blogkermissen gemeld. Het lijkt erop dat daar iets mee gedaan is. Op de hoofdpagina kun je nu in ieder geval zien wie er als laatste een bijdrage hebben ingediend.
Ik dacht bij deze blogkermis vooraf ook even. Is die oproep nu wel duidelijk genoeg om focus in de discussie aan te brengen? Het bleef open of de oproep ging over hoogbegaafd bij kinderen (en bijvoorbeeld de vraag of je voor HB-kinderen afzonderlijk onderwijs moet aanbieden met ontwikkelingsgelijken.); of dat het ging om volwassenen. Al met al was de eerste editie dan ook een verzameling met een veelheid aan onderwerpen.

De ruimte om je oproep te plaatsen op de blogkermis site (www.blogkermis.be) is beperkt - de oproep blijft noodzakelijk kort. Dat betekent dat je dus goed moet nadenken over de focus van je oproep. Of je neerleggen bij een waaier van antwoorden. Ieder zijn meug natuurlijk.

Het riep in ieder geval veel discussie op. Die zal ik hier maar niet proberen weer te geven. Kijk zelf maar - en bepaal je eigen mening.

edit 31 januari : Enkele dagen stond hier een zin die middenin was afgebroken. Daarom de laatste alinea aangepast.

VERWANTE BLOGPOSTS:
Waarom je intelligentie verborgen houden?
Verborgen talent - HB op je c.v.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten