maandag 18 januari 2010

Nederland doet! vrijwilligerswerk op 19 en 20 maart zeker!


Tenminste als het aan het Oranjefonds ligt. Die dagen staan in het teken van Nederland Doet!

Wat houdt NL DOET in?
Op 19 en 20 maart is het de bedoeling dat goede doelen, klein en groot geholpen worden met klussen. Buurthuis schrobben, speeltuin beplanten, straatje schoonmaken van zwerfvuil, schildering op een school aanbrengen? Allemaal dingen die erbij zouden kunnen horen. Op 19 en 20 maart steunt Oranjefonds dat soort acties. Met geld: maximaal 500 euro ter ondersteuning. En met werven van vrijwilligers.



Het Oranjefonds stimuleert sinds jaar en dag vrijwilligerswerk. Ook op allerlei andere manieren. Door projecten te steunen waar vrijwilligers aan meedoen. Zeker als dat projecten zijn die aansluiten bij de doelstelling van het fonds. Het doel is ruwweg : stimuleren van verbinding tussen mensen in buurten. Verbinding tussen oud en jong, bijvoorbeeld. En tussen wat wij allochtonen* en autochtonen* zijn gaan noemen. Het Oranjefonds stimuleert graag dat allochtonen / migranten / nieuwe Nederlanders en autochtone Nederlanders beter met elkaar omgaan, door ze met elkaar (opnieuw) kennis te laten maken. Voor een beter begrip en samenwerking.

Het Oranjefonds doet het ook door maatjesprojecten te stimuleren. Maatjes zijn duo's, waarbij de een de ander steunt (en soms ook andersom). Bijvoorbeeld met Nederlands leren aan anderstaligen, boodschappen doen voor wie alleen niet zo goed durft, en ook iemand helpen de financiele administratie weer op orde te krijgen die door omstandigheden het zelf niet (meer) redt.

Twee keer per jaar steunt het fonds vrijwilligerswerk met een actie waarbij organisaties klussen bedenken. Het Oranjefonds ondersteunt dat met geld en met publiciteit. Zo krijgen organisatie ook een kans om nieuwe vrijwilligers te vinden.

Afgelopen jaren heette de voorjaarsactie: MADD, ofwel MakeADifferendeDay. Dat is internationaal gezien een leuke naam... maar voor de gemiddelde vrijwilliger toch niet direct duidelijk.
Het Oranjefonds heeft de actie nu omgedoopt tot NL DOET. Een goede keuze!

Samen met Movisie verzorgt het fonds een website. Op de site van NL DOET kunnen organisaties hun klussen laten opnemen; personen kunnen zoeken naar een leuke klus om aan mee te doen; bedrijven kunnen ook helpen.

Leuk bijeffect van de actie is dat je goede doel publiciteit krijgt. Dus heb je zo'n organisatie die goed vrijwilligers kan gebruiken? of een klus die het beste gaat met veel mensen? Maak er een klein project van. Bedenk hoeveel mensen nodig zijn. Regel een gezellige lunch erbij of geef een aardigheidje achteraf! Grijp die kans om te laten zien hoe leuk jouw club is!

Aanmelden kan op NL DOET. (http://www.nldoet.nl/nldoet/ ). Hoe langer te voren het bericht erop staat hoe beter.

Is het wat te vroeg om georganseerd te krijgen? Niet getreurd, in het najaar is er weer een kans. Dan heet het Burendag. (Ga naar de site van Oranjefonds en zoek Burendag. Of geef je op voor de digitale nieuwsbrief.)

Succes!

PS Bij de foto: ook de brandweer heeft vrijwilligers: een bijzondere taak.
(Foto van O. Berlage.)

* Ik vind de termen autochtoon en allochtoon onhandig, maar gebruik ze hier omdat betere termen teveel uitleg vergen voor dit verhaal. Er zijn allerlei definities van allochtoon/autochtoon, maar bijna elke heeft een nadeel. Het belangrijkste nadeel is dat het maken van een onderscheid bevestigt, waar juist al zovaak ten onrechte onderscheid wordt gemaakt. Probeer autochtoon maar eens te definieren. Geboren Nederlander? Veel mensen die als allochtoon worden ervaren door autochtonen zijn in Nederland geboren.

2 opmerkingen:

  1. Een goed verhaal, Corinne, dank je wel.
    Eens zien hoe ik aanhaak met Workpatch.
    Voor vrijwilligerswerk - zoals voor een boel andere soorten niet-banen-werk - wordt Workpatch een uitkomst voor het matchen van vraag en aanbod. Als het af is, kan het Oranjefonds het inzetten, bijvoorbeeld.
    O en gelijk heb je: de terminologie is lastig. Komt ook doordat nieuwe ("objecte") termen in de loop van jaren weer geladen worden met negatieve bijbetekenis, en dan willen we ze weer kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ton, dank je wel voor je reactie.

    Ja, hoe kan je dat doen, aanhaken? Ik zou zeggen zoek contact, wellicht zijn zij bereid om in voorkomende gevallen naar je site te verwijzen. Zoeken naar de ruimte om elkaar aan te vullen? Links uitwisselen?

    Ik ben benieuwd hoe ver je bent met Workpatch. Jammer dus dat ik niet bij je presentatie kan zijn op zondag 24 januari. Veel plezier!

    groeten, ook aan Edu, Corinne

    BeantwoordenVerwijderen