maandag 8 februari 2010

Who is empowered by the WEB? BBC docu #virtual revolution.

"THE VIRTUAL REVOLUTION", BBC documentary by @aleksk aka Aleks Krotoski.
http://www.bbc.co.uk/virtualrevolution/

Virtual Revolution: 20 jaar Internet
BBC zendt een documentaire in vier delen uit over 20 jaar internet.
Afgelopen zaterdag werd deel 2 uitgezonden. Vier zaterdagen, BBC 1, rond 21.15 Nederlandse tijd. Als lang gebruiker van internet en web 2.0 fan moet ik dit programma zien. Hoe wordt het internet in beeld gebracht?
Uit mijn aantekeningen van twee weken een kort verslag.

Deel 1 zaterdag 30 januari : de eerste jaren
Vorige week deel 1. Introductie. Onmiddellijk vele kijkers die erover twitteren. 20 jaar internet - het effect op onze samenleving. Internet is altijd een terrein geweest voor mensen die vrijheid van meningsuiting voorstaan.
Ik herinner mij ook mijn jaren aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht waar de systeembeheerders - tijdens de lunch (!) ook stevige discussies over privacy en vrije toegang tot het net konden voeren.
De documentaire laat zien hoe het internet ontstond, onder andere om internationale samenwerking van wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Hoe samenwerken ging zonder internetcontact - zoveel verschillende computerprogramma's die niet met elkaar konden uitwisselen. De frustratie leidde Tim Berners-Lee, toen werkzaam bij CERN in Zwitserland, tot het idee. Op de website van Virtual Revolution staat een interview met Tim Berners-Lee. Hij spreekt over de kracht van social media. Hoeveel informatie nu op internet kan worden gevonden. En de gerichtheid op samenwerking die mensen verbindt en zelfs connecties mogelijk maakt over de hele wereld.
De documentaire gaat ook in op de vrije geesten die in de aanvangsfase van het internet hun best doen er een soort charter of internet freedom aan te hangen. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Grateful Dead lead singer, volgens het programma. De docu schetst dan een tegenstelling tussen die vrije geesten die vrije toegang, gratis gebruik voorstaan enerzijds, en de druk van bedrijven die aan internet/computer programma's vet geld willen verdienen, anderzijds.

Multimediale beleving
De eerste week kijk ik braaf op de bank. Achteraf kijk ik op twitter of er over wordt getweet. Met een zoekopdracht met de hashtag '#virtualrevolution' vind ik vele commentaren terug. De meeste in de trant: 'Wow. Virtual Revolution is an important documentary about the powers of the web!' De tweede week zit ik achter de computer. DE televisie is een soort radio op de achtergrond geworden. Ik zet de search weer aan en zie de berichten binnenrollen.

Deel 2 : Enemy of the state (zaterdag 6 februari)
Deze aflevering wordt het beeld van tegenstrijdige actoren op internet al grimmiger. De documentaire gaat onder meer over volksbewegingen die zich verzetten tegen tirannieke regimes. Voorbeelden gaan over Iran 2009: na de verkiezingen wordt de uitslag niet erkend door het zittend regime. Protesten worden wreed neergeslagen. demonstranten maken hiervan verslagen met mobiele telefoons en beelden staan al snel op het internet. Op Facebook en Twitter staat al snl de leuze: maak je avatar groen als steun voor de protesten in Iran.

Daartegenover gaat de documentaire over de poging van regeringen om grip te krijgen op wat er op het web aan informatie omgaat. Geheime politie bestudeert het internet. Wie legt contact met wie? Wie kan die gegevens allemaal bestuderen? China mobiliseert een groep 'burger reporters' om het regime welgevallige berichten het net op te sturen.

Slechts een greep uit de onderwerpen van twee afleveringen.
Het onderwerp van deel 3: privacy.
De voice-over: "NEXT time: how businesses have colonized the web - and how we are paying for it with our privacy."

Absoluut een aanrader voor wie geinteresseerd is in internet en dieperliggende kwesties als toegankelijkheid van informatie, publieksbeinvloeding en privacy.

En voor wie multimedia in actie wil zien. Want naast de televisie is er een website met videoclips met interviews uit de programma's, waar kijkers invloed kunnen hebben door beelden in te sturen.

En natuurlijk is de BBC ook actief op Twitter en aanverwante media, getuige deze berichten op twitter dezelfde avond.

@BBCDigRev: New blog post - The Virtual Revolution ep1 http://bit.ly/cTizB2 sum 1st thoughts on yr feedback - more comments welcome ~danb

@BBCDigRev: I C we have a Wikipedia entry 4 Virtual Revolution. http://bit.ly/cyZrxh Many thx 2 author(s). ~danb

Zaterdag 13 februari zit ik om 21.15 uur voor de buis (of achter de computer) voor deel 3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten