woensdag 24 februari 2010

Meester Bert


Lessen in liefde voor natuur

In de Volkskrant van vandaag een artikel over Meester Bert. Bert Ydema bestierde 40 jaar lang een schooltuin in Amsterdam. Ooit zag ik de documentaire over deze man met zijn geweldig inspirerende voorbeeld hoe je stadskinderen lessen kan geven over de natuur.

Wat zo mooi is aan die man dat hij liefde voor de natuur en liefde voor kinderen uitstraalt. Hij heeft er zijn hele werkend leven aan besteed om kinderen te vertellen over waar ons eten vandaan komt, hoe het groeit, hoe het voelt om met je handen in de zwarte aarde te wroeten.

Anderhalf jaar geleden was er die documentaire "De groene hemel" van Roel van Dalen. Je kon zien hoe de man werkte. En hoe hij afscheid moest nemen van zijn tuin. Tragisch omdat hij er niet alleen werkte, maar er ook zelf woonde. En bij zijn pensioen liet hij zijn werk en zijn huis-van-jaren achter.

Mooi om te lezen dat hij zijn liefde heeft vastgehouden. Dat hij een boek heeft geschreven over hoe je (school)tuinwerk kunt doen door het jaar heen. Met een hoofdstuk per maand: wat je in die maand kan zien, kan doen. Ik krijg er helemaal zin in.

Voor een stuk van de documentaire kun je kijken op youtube. Dat doe ik natuurlijk meteen. Ik weet nog dat ik toen geraakt was. Dat het mooi was. En ik zie graag opnieuw een stuk.

Prachtig. De meester die uitlegt hoe je een hark moet gebruiken. Hoe je veilig met je gereedschap omgaat. Hoe je als je met een nochalant gebaar met de hark over de schouder gaan lopen. En wat er dan mis kan gaan. Hoe je wortels zaait. Vriendelijk als het kan, streng als het moet. Heerlijke man. Laat hem - gezond en wel - 100 worden!

Bert Ydema en Yvonne de Munck-de Glas, Met Meester Bert op ontdekkingstocht door je eigen tuin. Uitgeverij Kosmos, 128 pagina's

PS Met dank aan Pierre Geelen voor zijn stuk in de Volkskrant vanmorgen (tweede katern, p.28-29)
PPS de documentaire werd uitgezonden 12 mei 2008; in het programma Dokument.Toen verscheen ook Bert Ydema's eerste boek De Groene Hemel

Meer sociale projecten, praatjes en plaatjes
Soms wil je gewoon iets leuks doen!
Over de twitterveiling opbrengst
Tea in Red

Geen opmerkingen:

Een reactie posten