zondag 4 april 2010

Aletta Jacobs


Aletta Jacobs
Originally uploaded by Michiel Thomas
Bij de vorige blog.

Het Instituut voor vrouwengeschiedenis eert een belangrijke vrouw met de keuze van de naam ALETTA. Aletta Jacobs was een belangrijke feministe in Nederland.

Een van de eerste Nederlandse vrouwen met een academische studie. Kijk maar op de volgende website, www.entoen.nu over haar: http://entoen.nu/alettajacobs/po

"Alleen jongens mochten naar de universiteit

Aletta was 17 jaar en zat nog op school toen ze minister-president Thorbecke een brief schreef. Daarin vroeg ze ‘toegang tot academische lessen’, want ze wilde heel graag dokter worden. Thorbecke antwoordde binnen een week, maar niet aan Aletta zelf! Hij schreef haar vader dat het goed was. Door Aletta’s brief gingen de Nederlandse universiteiten open voor meisjes.
Vóór die tijd mochten alleen jongens studeren. Alleen Anna Maria van Schurman had in de 17e eeuw ooit wat lessen mogen volgen in Utrecht. Anna Maria was een geleerde vrouw die meer dan tien talen beheerste! In de collegezaal moest ze wel achter een gordijntje zitten om de jongens niet af te leiden."

Niet alleen was zij de eerste vrouw die ging studeren die de studie ook met een examen afrondde. Ze werd arts, had daarmee inzicht in de situatie van vrouwen - en die gebruikte zij om verbetering voor vrouwen te bepleiten. Als arts zag zij wel hoe vrouwen het moeilijk hadden, zeker als zij aan de lopende band kinderen kregen. Zij zorgde voor voorbehoedsmiddelen; ze begon met het pessarium voor te schrijven.

Ook zette zij zich in voor het vrouwenkiesrecht. In die tijd was kiesrecht voorbehouden aan mannen met voldoende bezit. Dus ook veel arbeiders konden nog niet stemmen.

Een leuke Fokke en Sukke strip ... vind je hier:


Andere vrouwen zaken
Aletta blogt
Kleurrijke vrouwen ondernemen
Sociaal ondernemer begint te bloggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten