woensdag 2 juni 2010

Smartkids Foundation

Vandaag ga ik praten met de mensen van Smartkids foundation. Ik ken Kees Hoogendijk, de inititatiefnemer van het project sinds een paar jaar. Hij vroeg mij al snel om lid te worden van het bestuur. Daar kon ik helaas geen ja tegen zeggen. Mijn sympathie heeft het project zeker. Daarom sparren we af en toe. En vanavond ga ik met de sponsorwerving commissie praten.

Smartkids foundation bestaat sinds 2004. Kees was op reis geweest in Ghana en hij wilde graag iets doen om het land te steunen. Er zijn veel kinderen die de schoolgelden niet kunnen betalen. De Smartkids foundation steunt kinderen die het goed doen op de basisschool, zodat ze een middelbare school kunnen volgen, en niet hoeven te gaan werken. SKF steunt slimme kinderen, in de hoop dat deze op termijn een voortrekkersrol gaan spelen, binnen de stichting en in hun land.

Smartkids foundation - visie
De filosofie van Smartkids is dat de kinderen het in zich hebben om hun land te steunen in hun ontwikkeling, als ze maar een goede opleiding kunnen afmaken. De stichting stimuleert de kinderen om iets terug te doen voor de foundation. sterker nog, om voor een beurs in aanmerking te komen om vervolgonderwijs (beroepsopleiding of universiteit), moet een kind hebben laten zien dat zij hard studeren én bovendien hun best doen voor de foundation. De doelstelling is dat Smartkids na hun studies redelijk inkomen kunnen verwerven. Dat ze daarvan een deel afstaan aan de foundation, opdat anderen kunnen leren. En/of dat ze deel gaan nemen aan het reilen en zeilen van de foundation. Het ideaal van Kees Hoogendijk is dat de initiatiefnemers zich uiteindelijk kunnen terugtrekken.

Een voorbeeld van de Smartkids filosofie zie je bij Aliu Alhassan. Hij begon vijf jaar geleden met de middelbare school. Hij heeft de school met goed gevolg doorlopen, en wel zo goed dat hij afgelopen jaar begon aan de studie ... aan de University of Cape Coast in Zuid Afrika. Hij heeft zijn laatste semester van het eerste studiejaar afgerond en gaat terug naar Kumasi. En daar gaat hij de komende drie maanden lesgeven in Economie. Daarmee steunt hij de Smartkids foundation en de ontwikkeling van andere Smartkids.
Zie zijn blog.

Een ander voorbeeld van de filosofie van Smartkids foundation vind je bij de jeugd raad in Ghana. Pupillen die al een paar jaar tot de Smartkids behoren, willen zich inzetten voor het functioneren van de foundation. Elk jaar wordt in juni een nieuwe groep pupillen geselecteerd die dan in het nieuwe studiejaar kunnen starten, gesteund door de foundation. De Jeugd raad gaat de selectie doen.

Sponsorwerving
Vanavond gaan we praten over de sponsorwerving voor Smartkids. Momenteel wordt een groot deel van de inkomsten verkregen uit particuliere giften. Daarnaast zijn er sponsoren/vermogensfondsen (ASML en Turing foundation) die elk een lichting van Smartkids financieren gedurende een paar jaar. Maar elk jaar komt er een lichting nieuwe pupillen bij. Bovendien blijken sommige kinderen in staat om naar de universiteit of hogeschool te gaan. Om hun ondersteuning voort te zetten is nog steeds geld nodig. Koppen bij elkaar dus.

Steunen?
Mocht u interesse hebben de Smartkids te steunen, ga naar de SKF website, bekijk de filmpjes en meld u aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten