zondag 24 april 2011

Eerste bijdrage op 101fundraising crowdblog

Dezer dagen heb ik zitten schrijven aan mijn eerste bijdrage aan het crowdblog 101fundraising. Dit weblog is een meertalig blog dat door fondsenwervers over de hele wereld wordt gevuld. Het fundraising crowdblog is bedacht door Reinier Spruit (International Fundraising Manager bij Greenpeace International) en Jeroen Beelen (werkt voor het Rode Kruis, met als werkgebied online marketing).

Briljant idee. Veel fondsenwervers hebben genoeg te vertellen, maar willen of kunnen niet een weblog bijhouden. Via het 101fundraising crowdblog kunnen fondsenwervers hun ideeën bijeen brengen op een plek op het web.

Binnenkort mijn eerste bijdrage, onder de titel '8 reasons for online fundraising success'. En ja je ziet het goed, dit is een blog post in het Engels. Ik heb er een beetje op zitten studeren, de eerste zinnen kwamen niet makkelijk uit mijn pen, maar toen ik eenmaal bezig was, begon het steeds beter te lopen.

Als freelancer krijg ik niet zo vaak de kans om een bijdrage te leveren als de anderen. Het basisprincipe bij de start was, dat de mensen die werken voor non profit organisaties in principe voorgaan boven schrijvers uit bedrijven. Ook al ben ik er niet helemaal gelukkig mee, ik snap dat wel; het gaat om het promoten van de goede doelen. Mijn aanpak is dan maar om te schrijven over de doelen waar ik voor werk. En om onderzoek te doen over thema's die mij interesseren, en daarbij goede doelen aan het woord te laten die daarbij behulpzaam zijn. Daarmee krijgen zij in ieder geval minstens even veel aandacht als mijn (schrijf)werk.

Die eerste blogpost is ingegeven door het feit dat op andere posts een paar keer kritisch werd gesproken over online fundraising, is het een hype? En dat is het wel een beetje. Dus stelde ik mij de vraag in hoeverre online fundraising voor alle organsaties wenselijk en haalbaar is. AAngezien ik recent voor Wikimedia Nederland werkte, heb ik die ervaring als startpunt genomen om die vraag te behandelen: hoe verklaar je het succes van de 2010 fundraiser (16 miljoen dollar binnengehaald) en wat is er nodig om dat mogelijk te maken? Kan elke organisatie dat? Wel ik ga het verhaal hier niet over doen... al was het maar omdat dat niet de bedoeling is (eerste publicatierecht is onderdeel van de afspraak over deelname). Dus maak ik jullie alvast maar een beetje warm. Wanneer het verschijnt is de verantwoordelijkheid van de redactie; het is de taak van Reinier en Jeroen om door te plaatsen. Ik sta gepland op 26 april....

[edit 27 april; vandaag staat hij dan echt online...]

LINKS
Binnenkort de link naar mijn post: "8 lessons for online fundraising success"
Nu dan maar de link naar het weblog zelf: 101fundraising crowdblog
Andere crowdbloggers
Mijn januari blogpost over de Wikipedia fundraiser

donderdag 21 april 2011

gevonden: plukjemomenten

Ik ben aan het puzzelen over manieren om meer aan te bieden binnen mijn bedrijf dan alleen mijn eigen werk - als fondsenwerver. Ik ben op zoek naar een vorm om workshops aan te bieden. Onlangs schreef ik over 8 u overwerken - en de ervaring met Janne van Plukjemomenten.nl

En nu heb ik haar website nog eens beter bekeken. Ze heeft er inmiddels een video in staan over wat dat plukken van momenten inhoudt.

Zij laat mensen tekenenen waar ze blij van worden. Zij wordt er blij van.
Ze doet dat in de trein. Zomaar mensen slaan aan het tekenen. En geven haar dan die tekening. Het is briljant gevonden. En inspirerend.

Ik ben er in ieder geval meer door gaan tekenen. Heb mijn Ecoline weer eens opgediept uit een doos en ben maar gewoon gaan proberen. Vel na vel vullen met kleur. Op zoek naar een tekening 'die er uit wil'. En dan komt er wat.

Ik moet erbij zeggen, dat het verhalen schrijven in de Vrije Werkkring er ook iets mee te maken heeft. Maar ook die workshop van Janne. Gauw Janne bellen... want ik wil graag nog eens iets met haar doen.

LINKS
Website van Plukjemomenten
Eerdere post over 8 uur overwerken en een beetje over Jannes pluk je momenten

zaterdag 9 april 2011

6000 euro opbrengst WIU!

De eerste WaarinUtrecht kalender verscheen in november 2009. Dat was de Waarinutrechtkalender 2010. Het mooie ervan is dat het een particulier initiatief is, dat de opbrengst volledig naar een goed doel ging. Dat was toen het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ik heb een klein beetje geholpen bij de publiciteit en om de verkoop te stimuleren. Allemaal heel gezellig. Het was met veel vrijwilige hulp gemaakt. De kalender was qua opmaak en druk wel vakwerk!

Dit jaar ziet de kalender er nog mooier uit dan vorig jaar. Eind 2010 ging er nog een oproep uit om te zorgen dat ie er echt zou komen. En het lukte weer! Deze keer met een sponsor voor de weekprijzen: Bruna levert elke week een ander boek. En ook deze keer werden bestellingen rondgebracht door de Fietskoerier.

De opbrengst gaat deze keer naar mytylschool Ariane de Ranitz. Onlangs heeft Johan de cheque ter waarde van 6000 euro overhandigd aan de directeur.



Johan schrijft op de bijbehorende website:
" Vanochtend mocht ik in het bijzijn van een dol-enthousiaste klas van Mytylschool Ariane de Ranitz een cheque overhandigen aan Arthur Dres, directeur van de afdeling SO. Met de samenstelling en verkoop van de Waar in Utrecht Kalender 2011 zamelden we een bedrag in van € 6.000,-.

... De Mytylschool gaat het geld besteden aan de jaarlijkse schoolkampen.

De kalender was er nooit gekomen zonder alle enthousiaste volgers, inzenders van foto’s en natuurlijk de kalender-kopers. Ook dankzij de geweldige donatie van weekprijzen van Uitgeverij Bruna en de spectaculaire gratis bezorgdienst van de helden van De Fietskoerier Utrecht is het project meer dan geslaagd.

Heel veel dank aan alle betrokkenen, namens een ape-trotse quizmaster!"

Ik ben ook trots - op Johan en alle vrijwilligers die samenwerkten om voor de tweede maal een WaarinUtrecht kalender te maken.

Blogposts en links
http://waarinutrecht.nl/opbrengst-wiu-kalender-2011/
Op Twitter: @WaarinUtrecht
Nog een keer de Waar in Utrecht kalender
8 uur overwerken voor het goede doel

dinsdag 5 april 2011

Meer vrouwen in besturen - poll

Netwerk Utrechtse Vrouwen Spreken wil graag bevorderen dat er meer vrouwen toetreden tot besturen, raden en dergelijke.
Utrechtse vrouwen met zo'n ambitie, graag een antwoord op d poll, en sluit je aub aan bij onze linkedin groep:


Hoe meer vrouwen antwoorden, hoe meer we er mee kunnen aanvangen.

Bedankt!

maandag 4 april 2011

Wat is nou weer een tagcloud?

Ik was zojuist mijn welkomstbericht aan het herschrijven. En zette zonder nadenken daarin, dat de onderwerpen waarover ik schrijf te vinden zijn in de 'tagcloud'. En misschien is dit wel uw eerste bezoek aan een weblog... en denkt u 'wat is in hemelsnaam een tagcloud?' Daarom een snel bericht om dat toe te lichten...

Het is geen weerding. Geen wolkje aan de lucht. Je vindt dat soort wolken, tagclouds, op websites en weblogs. Het is een hulpmiddel om te zoeken of er iets van je gading staat op zo'n website.

Tagcloud is een samentrekking van 'tag' (steekwoord) en 'cloud' (wolk). Als maker van een weblog bepaal je welke steekwoorden in je tekst belangrijk zijn. Die kun je opgeven in een lijst met steekwoorden in je Blogprogramma. Die steekwoorden laat je zien in een lijst of een wolkvorm. Op Blogger is de tagcloud overigens niet echt een wolk, op weblogs gemaakt in Wordpress zie je dat wel als een soort wolk.

Je kunt als bezoeker uit die lijst kiezen om artikelen (blogposts) over een onderwerp achter elkaar te lezen. Heel handig. Ook zie je welke thema's het meest aan de orde komen op een website.

Wil je als bezoeker alle artikelen lezen over één onderwerp, dan klik je op de relevante steekwoorden (fondsenwerving bijvoorbeeld) en lees je alleen die artikelen. Handig.

zaterdag 2 april 2011

minisaga in 100 woorden

Mat

De kindervakantieweek begon goed. Een vechtpartij. Mattie. Nog maar een tien minuten binnen verkocht hij Joeri een lel. Het kleinste mannetje. Bloedneus. Huilen. Iedereen was stil. Jet dook in elkaar. Witte gezichten. Gaandeweg ging het beter. Hij luisterde. Maakte na het schilderen de verfkwasten schoon. Zijn schilderij was zwart. Dat wel. Op de stranddag ging hij naar Joeri. Die ontdooide langzaam. Hun kasteel werd prachtig. De laatste dag. Een stille Mattie. Hij staarde naar de bomen. Maakte zijn tekening niet af. Voorzichtig keek ik over zijn schouder. Een huilend kind in het zand. “Wil jij mijn vaste begeleider worden?”

BLOGPOSTS
Mijn eerste verhaal bij Vrije Werkkring
(Waarom verhalen gebruiken bij fondsenwerven)
8 uur overwerken voor het goede doel (verslag)
Meer uit de Vrije Werkkring
ikki de viking (een verhaal geschreven samen met Lucas B aka @verhaal140 )

vrijdag 1 april 2011

10 Wereldvrouwen en 1 april grap Linkedin

Social Media zijn soms leuk en luchtig, soms serieus. Linkedin kennen we als een relatief serieus sociaal netwerk, bedoeld voor professionele en zakelijke contacten. Maar ook Linkedin doet aan 1 april grapjes.

Vandaag een leuke 1 april grap, eigenlijk. Linkedin plaatste onder de noemer 'People You May Know' (waar ze meestal suggesties doen van personen die je zou kunnen kennen...) allerlei beroemdheden (van weleer). Onder andere: Robin Hood, activist/fundraiser in Nottingham.

Tja, dat vind ik dan als fondsenwerver wel een leuke grappige twist. Doorklikken naar mijn lijst 'People You May Know' levert zelfs een lijst van 10 personen. Ook Sherlock Holmes, en diens hulpje Watson, Groucho Marx, en Heisenberg. Bij Heisenberg staat: 'vermoedelijk is dit zijn profiel'. Ook grappig, want hij is bekend van de 'onzekerheidsrelatie van Heisenberg'. (Zie hier het lemma over Heisenberg in Wikipedia: http://bit.ly/gS1Thh
)
Waar zijn de bekende, en humorvolle, vrouwen ?

In tweede instantie begon het toch te knagen. Het lijkt toch een beetje een bij elkaar geflanste grap. Want in de lijst lees ik alleen maar mannen. Alleen maar witte mannen. En een fantasiefiguur. Tekenend voor degene(n) die die grap bedacht(en)? Amerikanen en Engelsen, plus een fantasiefiguur (Wizard In of zoiets). Een beetje 'nerdy' ook.

Jammer, jammer, jammer, dat ze nou niet op vrouwen kunnen komen. Daar gaan we even bij helpen, dacht ik. Even snel een twitterbericht met oproep. "Dames en heren, welke 10 vrouwen moeten er volgens jou bij staan?". Dan is het even wachten geblazen.

En welke kon ik in de tussentijd zelf dan bedenken?
In de categorie wetenschap: Marie Curie en Florence Nightingale. In de categorie: historisch, maatschappelijk betrokken en professioneel: Aletta Jacobs (arts en feministe van de eerste golf), Joke Kool Smit, Hedy d' Ancona en dergelijke. Anna Maria van Schurman (briljante vrouw, Neerlands eerste vrouwelijke studente, in Utrecht).
We moeten de humoristische vrouwen niet vergeten: Roseanne Barr, Ellen Degeneres, French en Saunders en hun sidekick Sawallah (de dochter van Jennifer Saunders in Abfab). Als het dan echt om grappige vrouwen moest gaan, kom ik al snel op de volgende vrouwen in Nederland: Jasperina de Jong, Jenny Arean, Tineke Schouten, Lenette van Dongen, Brigitte Kaandorp, Plien en Bianca....

Ik kwam al op een paar aardige, en uit de reacties kwamen er nog een paar bij. Een leuke lijst daar hoopte ik op, maar daar ben ik even gestopt, want ik had meer te doen.

Nu dan hier even enkele van de suggesties:

* Volgster @ConnieFranssen kwam met vier feministen: Wilhelmina Drucker, Joke Smit, Simone de Beauvoir, Emmeline Pankhurst.

* ook vriend Jos heeft altijd wel een goed idee ( @ardispark ) : Grace Hopper, admiral and computer scientist http://bit.ly/onutE

Na wat bezinken, bedacht ik dat we dan nog steeds aan de witte kant van het spectrum zaten. De diversiteit kan nog een stuk beter. In mijn hoofd begin ik al een nieuw rijtje.... Grappig is makkelijk: Whoopi Goldberg; invloedrijk persoonlijkheid, Oprah Winfrey; maar goed, presentatoren, actrices en zangeressen, die kennen we te over denk ik. De andere beroemde, invloedrijke vrouwen: politici, activisten, leiders van bewegingen, denkers en schrijvers. Daarover een andere keer misschien.

Verhalen vertellen in de Vrije Werkkring

Gisteravond was ik bij de Vrije Werkkring in Eindhoven. Een samenkomst van Vrije Werkers die allemaal willen werken aan verhalen schrijven. Een initiatief van Stan Lenssen. Stan is de uitvinder van de term Vrije Werker. Het staat voor al die mensen die zelfstandig ondernemen, of daarnaartoe onderweg zijn, en zelfstandig opererende professionals. Hij schrijft graag over Vrije Werkers en over de manier waarop ze meer plezier van hun werk kunnen hebben. Hij coacht ze ook graag.

Verhalen kunnen natuurlijk overal over gaan. Het kan fictie zijn, of biografisch. Het kan fantasiewerelden omschrijven, sprookjes en tovenaarsverhalen, science fiction en sagen, maar het kan ook dichterbij de werkelijkheid staan en een documentairestijl hebben.

Ik vind zelf verhalen schrijven belangrijk voor fondsenwerving. Daarbij gaat het om verhalen die weergeven waar het bij jouw goede doel om draait. Verhalen spreken mensen aan. In dat geval is het vaak niet zo sprookjesachtig, hoewel ook dat best kan. Al is het dan om in de sfeer te komen. Het ligt er misschien aan wie je aanspreekt. Als je bezoekers wilt duidelijk maken waarom een kasteel uit de Middeleeuwen behouden zou moeten blijven, wat ligt dan meer voor de hand om een ridderverhaal te vertellen? Voor sommigen is het aardig een waar gebeurd verhaal te vertellen, voor anderen ligt misschien meer voor de hand dan een wereldberoemd verhaal te vertellen, dat niet per se waar hoeft te zijn.
Bij veel goede doelen draait het om het voorkomen van leed (eenzaamheid, armoede, verdwijnen van diersoorten en hun leefomgeving). Een goed verhaal kan beter vertellen waar het om draait bij het goede doel, dan een paar regels met abstracte termen. Soms vergeet je als fondsenwerver hoe het zit met die verhalen. Kun je alleen nog die abstracte termen bedenken als je schrijft over je goede doel.

Leuke mensen

Daar zaten we bij elkaar om verhalen te schrijven. Ik was een van de drie nieuwelingen. Wij stelden ons voor. Iemand die voor zichzelf wil beginnen naast het werk (Ludo de ídeeën bakker en ondernemerscoach), een tekstschrijfster (Olga) en ik (fondsenwerver). De rest kende elkaar al; wij hen natuurlijk niet. Maar niet getreurd, want het schrijven ging voor. En in de verhalen leer je iemand ook wel kennen.

Hoe kwam ik op een verhaal?
Ik werd meteen herinnerd aan de verhalen van vorige week, van de goede doelen bij de actienacht '8 uur overwerken voor het goede doel', in Utrecht. Zo was ik vorige week vrijdag getroffen door het verhaal van De Tra, een organisatie die kinderen een week vakantie gunt - kinderen die anders niet op vakantie kunnen en om een of andere reden iets (zorg, aandacht, rust) tekort komen of problemen vertonen (pesten bijvoorbeeld, of zelf gepest worden). De vrijwilligers van de Tra konden heel goed de verhalen vertellen die daarbij horen. Ik kon er zelf ook meteen iets bij bedenken. Kinderen die te vaak te laat op straat rondhangen, de bully spelen tegen anderen, omdat ze niet anders tegenkomen op straat. Kinderen die beter verdienen. de Tra geeft ze dat, al is het dan maar dat ene weekje per jaar.

We konden op verschillende manieren te werk gaan. Stan gaf wat voorbeelden en instructies.
Opdracht 1: schrijf een minisaga - een pakkend verhaal in 50 of 100 woorden.
Opdracht 2 : gebruik zoveel mogelijk details in een verhaal.
Belangrijk: een verhaal heeft een begin, een midden en een eind.

De voorbeelden van minisaga's die Stan voorlas, waren echt goed. Een verhaal met een spannende omslag in de laatste woorden. Dat was knap. Daar wilde ik in de buurt komen. Toen Stan ons een opdracht gaf om een verhaal op gang te brengen, dacht ik dus aan de Tra. En aan andere kinderen die best een oppeppertje verdienen.

En uit die verhalen samen schreef ik het verhaal over Mattie. (Binnenkort hier)

BLOGPOSTS en LINKS
8 uur overwerken voor het goede doel (1)
8 uur overwerken voor het goede doel (2)
Waar komt toch de term Vrije Werker vandaan?