vrijdag 5 maart 2010

Allemaal vrijwilligerswerk doen op 19 en 20 maart

NL Doet!

Op 19 en 20 maart kan iedereen in Nederland kennismaken met vrijwilligerswerk. Het is een beetje vrijblijvend en daarom misschien wel juist aantrekkelijk. Een dag of twee per jaar kun je via de site van NL Doet een leuke organisatie uitzoeken om kennis mee te maken. Of gewoon lekker een dagje klussen, schilderen, tuintjes opknappen, koffie schenken of wat er dan maar te doen valt.


Een greep uit de klussen in Utrecht en omgeving

Een snelle blik op de website maakt duidelijk dat het niet moeilijk is om een klusje van je gading te vinden. Je kunt onder andere zoeken op postcode, op plaats, op soort klus. En ik zie dat er flink wat vrijwilligerswerk te doen is. Schilderklussen. Opruimen. Lekker in de zijtuin werken van een kinderdagverblijf in Zeist (de Kroost).
Hee, ik ken het dagverblijf toevallig. Weet zeker dat dit een leuke klus is, met een goed doel ook. De kinderen van het dagverblijf krijgen elke dag kans lekker in de tuin te spelen, lekker te schommelen, te spelen met zand, en te helpen in de moestuin. De tuin is al mooi, maar vergt natuurlijk voortdurend onderhoud.
Ga jij hen helpen?

NL Doet! is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Organisaties die met vrijwilligerswerken kunnen zich presenteren, aan de mensen in de buurt. Het Oranjefonds is de initiatiefnemer. De afgelopen jaren werd ook al op de zelfde manier gewerkt, maar onder de naam "Make a difference day" (ook wel geschreven als MADD"). Een sympathiek concept. "Make a difference" betekent zoveel als "het verschil maken". Beter nog: jij maakt het verschil!
Kennelijk is besloten het een andere naam te geven - een nieuw branding voor een bestaand begrip. Met behoud het goede: de publiciteit wordt verzorgd in een landelijke campagne, alle klussen op een website, het belang van vrijwilligerswerk wordt zichtbaar gemaakt, o.a. met advertenties in kranten. En iedereen kan eens kennis maken, zonder ergens aan vast te zitten.

Doe jij mee?
Nou dat is een kans die iedereen moet grijpen. Het is immers prettig om iets goeds te doen als je je tijd en energie makkelijk missen kan. En vergis je niet. Het kan ook gewoon een heerlijke dag buiten opleveren. Of je in contact brengen met mensen die je anders nooit ontmoet had. Voor een dag. En dat je dan denkt, waarom doe ik dit eigenlijk niet vaker?

Hoe ik dat weet? Afgelopen jaren heb ik telkens met een vriendengroep gewerkt aan klusdagen op de speeltuin in mijn eigen wijk (bouwspeeltuin Fort Luna in Lunetten). We trokken ook nog de dag. De organisatie deden we samen met de speeltuinwerkers en met de hovenier die de tuinklussen uitzocht. Eerst was het in de opbouw, bij de herinrichting van het tuingedeelte van de speeltuin. En daarna onderhoud. Het was niet tijdens Nl doet, maar op eigen initiatief. Maar het idee is het zelfde. Lekker handen uit de mouwen. Als je veel binnen werkt, is zo'n tuindag erg prettig als afwisseling. En ook geschikt als workout. (Altijd wat spierpijn achteraf, haha.) Maar dan wel lekker buiten. Ik doe dat graag.

Terug naar Nl doet

Zelf een klus uitzoeken is makkelijk. Ga naar de website van NL doet!
De link: http://www.nldoet.nl/nldoet

Nou? Ga jij meedoen? Ja?
Laat jij mij dan weten wat je ervan vond? Hier of per email, info(at)100procentbekker.nl . Ik kijk uit naar jullie verhalen!

Gerelateerde blogposts:
Nl Doet! vrijwilligerswerk op 19 en 20 maart zeker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten