zondag 14 maart 2010

Zondag samen koken - fruitshake toe


Is er een nieuw gebruik geboren? Sinds een paar weken heeft onze zoon van 10 regelmatig zin om samen te koken. "Ja ik wil graag kok worden. Mensen verwennen!" Gisteren kwam daar nog een uitgebreidere omschrijving bij. Hij zou niet alleen lekker koken, maar ook een televisieprogramma maken over koken. (Waar heeft hij dat nou vandaan?)

Vooralsnog verwennen we vooral zoonlief zelf als het aan hem ligt. Want hij wil vooral bepaalde gerechten maken. Loempia en mihoen met ei. Geleerd op de naschoolse opvang. Hij bakte al een uitmuntend gebakken ei sinds een kampeervakantie in Frankrijk; inmiddels ook omelet en roerei. We bakten al koekjes en cake. Pas nog maakte hij salade bij een aardappelschotel. Maar een grote voorliefde voor ei en loempia...

Het leuke idee was dat we met zijn allen gingen koken. En dan een voor- hoofd- en nagerecht. Dat hebben we voor deze keer maar een beetje bijgestuurd. We willen ook nog wel eens iets anders doen namelijk...
Het grappige is dat er kennelijk een soort ultiem menu in zijn hoofd zit. En een verleidingstrategie erbij. Want hoewel we elk een gerecht mochten kiezen, had hij er een idee voor. "Ja, dan mag jij het nagerecht bedenken. Een appeltaart of cake of zo."

Lief he? Jammer voor hem dat ik deze keer geen zin had in appeltaart bakken. Maar om het initiatief hoog te houden, heb ik wel inspirerende kookboeken voor kinderen uit de openbare bibliotheek gehaald. Een kookboek met thema Asterix (allemaal gerechten die passen bij de personages en verhalen). Heel grappig en ook een aantal gerechten die mijn mannetje wel zullen aanspreken. Ook vond ik een boek met als ondertitel "gezond en lekker". Almaar ei eten is namelijk ook niet alles. En onze man is een beetje een zoetekauw als het om zelf koken gaat... Tenslotte een boek van Francine Oomen: Hoe word ik een keukenprins(es)?

Misschien niet helemaal je dat vanuit het perspectief van een stoere jongen? Tja. Er stonden toch allerlei leuke verhalen en praktische tips in. En het nagerecht van vandaag. Een bosbessen-bananen-shake.

Simpel en doeltreffend: glas sinaasappelsap, een banaan en 50 gram bosbessen (uit de diepvries). Er staat niet bij voor hoeveel personen, maar dat vinden we al doende uit. We improviseren vanavond. Dus in mijn bakje ging: twee glazen sap, twee bananen, 250 gram bosbessen. Brrrrrrrrrr met de staafmixer. Proeven... Nee dat was niet helemaal in evenwicht; teveel bes, kan wat suiker en ander fruit gebruiken. Paar lepels appelmoes erbij. Klaar.

Vier glazen shake!

Oh had ik nou zelf maar een foto gemaakt...

Andere blogposts over koken (en/of netwerken):
Onbetaalbaar
en over leuke dingen op het web":
What kind of web animal are you?
Diepgang in 140 karakters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten