dinsdag 22 juni 2010

Vier je successen en mijlpalen (Fondsenwerving : 8)

Elke organisatie heeft momenten die belangrijk zijn om met elkaar te vieren. Een bereikt resultaat waar je trots op bent, dat mag gevierd worden.
Dat geldt voor organisaties in de profit en de non profit sector. Het leuke is dat dat vieren zelfs je fondsenwervingskansen ten goede kan komen.




Het is leuk om met anderen te delen dat je je bedrijf gaat starten. Of als je bedrijf vijf jaar bestaat. Als je een belangrijk project hebt afgerond. Als je een bijzondere uitdaging aangaat.

Ook een non profit organisatie zoals een goed doel doet er goed aan om mijlpalen te markeren. Juist als een organisatie met vrijwilligers werkt. Dan is het goed om een mijlpaal te vieren. Heb je een doel bereikt? De 100e donateur? Een grote sponsor binnen gehaald? Het minste is dat je het laat weten aan je medewerkers en vrijwilligers. Laat merken dat je de inspanningen waardeert.

En soms is er gewoon reden om te feesten. De opening van een nieuw pand, een vijfentwintigjarig bestaan, een jubileum van een medewerker of vrijwilliger.

En soms is zo'n feestelijke viering van een mijlpaal nog een uitstekende manier om leuk in het nieuws te komen. Ook niet weg als je donateurs en sponsors zoekt... Het is op zich niet voldoende, maar als je als enige bekendheid geniet, dan is dat bij fondsenwerving zeker behulpzaam.

Foto: Schoolkinderen die ballonnen loslaten bij betrekken van de school. Feestelijk en niet duur.

vrijdag 18 juni 2010

Zo lief

Een vader gaf jarenlang tekeningen mee aan zijn dochters - elke dag een op een servetje bij hun voorverpakte lunch.

Het verhaal erbij is ook heel mooi.

The Blues


The Blues
Originally uploaded by ecstaticist
Zo mooi, dat blauw.

Het is weer eens zo'n dag dat het te grauw is.
Dat ik hard gewerkt heb, veel gepraat. Veel geluisterd. Veel gegeven.

En dat ik ineens merk dat ik behoefte heb aan kleur.

Daarom ben ik zo blij met de website www.flickr.com , een online platform waar je foto's kan opslaan en met anderen delen.

Ik vind daar zoveel mooie plaatjes om mijn behoefte aan beelden en aan kleur aan te laven.

Het is tijd voor weekend.

;-)


MEER PLAATJES
Een deel van mijn favo's op flickr.com
Kleur kleur kleur!
Bird with a punk haircut

maandag 14 juni 2010

Ook geld nodig voor kinderen met een te snel brein?

Ik zet mij nu toevallig in voor een aantal projecten die met kinderen van doen hebben. Mijn tijd is een beetje op. Maar het zou erg goed zijn als er meer aandacht was voor -wat ik dan maar noem- kinderen die slimmer zijn dan goed voor ze is...
Ik heb het over kinderen wiens hersenen altijd maar doorgaan, kinderen die overal interessante vragen bij hebben, die erg slim zijn, maar niet altijd zo goed gaan op een gewone school. Die onderpresteren bij gebrek aan uitdaging. Die zorg nodig hebben en 'passend onderwijs' (compacter, rijker en uitdagender: zelfde thema's anders brengen; andere thema's vanwege bijzondere interesses (filosofie; ruimtelijk denken; top-down leren)
Helaas is daar niet altijd voldoende kennis en ervaring voor in huis op een gewone school. En dat is voor die kinderen heel treurig. Ze kunnen er al vroeg heel ongelukkig van worden. Het kan ook zijn dat het lijkt alsof ze helemaal niet slim zijn. Vooral het gevoel niet te passen in de klas, kan kinderen erg veel verdriet doen.

Zo'n klein blogpostje voldoet eigenlijk niet om aan het onderwerp recht te doen. Maar laten we een beginnetje maken.

Kijk hier even naar: het verhaal van een meisje dat erg ongelukkig was op school tot ze naar een Leonardo klas kon: http://blip.tv/file/3423702


We hebben het over kinderen die hoogbegaafd zijn. Vaak wordt daar van gedacht dat ze zich wel redden. Helaas is dat lang niet altijd zo. Inmiddels is daar veel literatuur over. En er zou toch ondertussen mogelijk moeten zijn zulke kinderen op gang te helpen op een basisschool. Gelukkig is dat vaak ook wel zo. Maar ook vaak niet.

Als ik dan lees dat een onderzoek onder leerkrachten in het basisonderwijs uitwijst dat 80 % van hen het idee heeft dat ze onvoldoende in staat zijn deze kinderen te herkennen en passend onderwijs te geven, dan moet er toch iets gebeuren, zou je zeggen.

Maar gebeurt het ook? Ik las onlangs een artikel waar de indruk uit ontstond dat de meeste politieke partijen er weinig kaas van hebben gegeten....
(Ik zal in latere berichten iets meer links opnemen naar die onderzoeksresultaten.)

Intussen voor wie meer wil weten over hoogbegaafdheid en volwassenen - zie www.mensa.nl - en over kinderen en hun ouders : zoek maar eens naar: vereniging Pharos, Choochem, HINT en de Koepel Hoogbegaafdheid (waarin al deze verenigingen samenkomen).

zondag 13 juni 2010

Gulle gevers bedanken! (fondsenwerving 7)

Bij fondsenwerving is het een goed gebruik om gulle gevers te bedanken.

Als het even kan, laat je ook weten wat er met de gift gedaan is. Dat kan bijvoorbeeld met een bedankbrief. Op de foto een leuke manier van bedanken - met een spandoek.

Bij de actie waar ik de laatste tijd over schrijf (fondsenwerving voor bouwspeeltuin Fort Luna, Utrecht) was het nog niet mogelijk om aan te geven waar het geld precies heen ging. Er moest ruim 200.000 euro geworven worden. En we kwamen nog maar net op gang.

Uiteindelijk kwam het geld er. En de speeltuin werd ingrijpend aangepast. En om de uiteindelijke heropening wereldkundig te maken, kwam er een groot feest voor de wijk. Dat was ook een soort bedankje voor iedereen die meegeholpen en meegeleefd had.

En het was natuurlijk ook reclame voor de nieuwe speeltuin.


Eerdere blogposts over fondsenwerving voor Fort Luna
Fondsenwerven begint met een goed plan (deel 6)
Fondsenwerving (5) Aanvragen bij vermogensfondsen
Hoe ik begon met fondsenwerven

Foto van Bookcrossing wild release #2 (hobby)


Sinds een paar maanden doe ik soms aan 'zwerfboeken' loslaten. Ook wel bekend als: 'bookcrossen'. De bedoeling van bookcrossers is dat boeken door meer mensen worden gelezen. Dat ze vooral niet thuis blijven staan verstoffen op onze boekenplankjes. Bookcrossing is bedacht door een Amerikaan, vandaar dat vaak Engelse termen in zwang zijn om aspecten van het bookcrossen te benoemen.

Hierbij een foto van een boek dat ik in het wild heb losgelaten, een zogenaamde 'wild release'. Het is alweer anderhalve week geleden. Toch leuk om deze nog even naar mijn blog te plaatsen.

Ik vind het nog erg spannend om zomaar een boek ergens achter te laten. Vooral omdat mensen het misschien niet vertrouwen. Vandaar dat ik al een paar keer twijfelend over stations heb gelopen, mij afvragend zal ik wel of zal ik niet. Voor de deur van een grote multinational, zal ik wel of zal ik niet?

Uitgedaagd door een mede bookcrosser om een 'feestlijke en vrolijke release te doen, kwam ik op het idee om een release buiten te doen, en er een ballon met lachgezichtje en strik aan toe te voegen.

Vanwege het mooie weer, en hoop op een mooie zomer, een exemplaar van Jan Wolkers' boekenweekgeschek Zomerhitte.


Hier zul je niet vaak meer bookcrossing berichten vinden. Ik heb er een aparte weblog voor: Kris Kras Crosser
.
Ook te vinden op de website "Celebrating Wild Release Photos" op flickr.com.

woensdag 9 juni 2010

Uitslag TK2010 en 'hoop en optimisme' (achtergrond)

Twitterbericht direct na toespraak Geert Wilders , nadat de eerste prognose uitkwam:
"Geert geeft een geheel nieuwe betekenis aan woorden als hoop en optimisme." Juist.

Liefst zou ik naar aanleiding van Pechtold reageren, maar Twitter ligt er uit.
"Pechtold geeft weer een beter interpretatie van hoop: samenwerken voor beter onderwijs, meer rechtvaardige samenleving voor iedereen. #paars"

Ik houd het op hoop voor andere manieren om sociaal ondernemend te zijn. Ik ben heel blij dat ik bezig ben met een project om kinderen die om verschillende redenen niet meekomen in basis- of voortgezet onderwijs, vanwege taalachterstand of andere problemen. Die net een zetje extra nodig hebben - en bemoediging - en het eigenlijk best kunnen. Daaronder zijn veel kinderen wiens ouders uit de groepen komen waar Wilders zich zo eenduidig en ongenuanceerd tegen verzet.

Er is echt veel werk te doen. We gaan gewoon door.

Hoera voor Marion Sweet en haar plan voor de Kinderen met Talent. Een vrouw met een plan. Heeft de mini-academie voor kleurrijke ondernemende vrouwen doorlopen. Heeft al zoveel genetwerkt voor dit project. We gaan samen aan de slag om te zorgen dat kinderen uit minima-gezinnen en met een taalachterstand (voor Nederlandse taal) wel hun diploma halen en hoop hebben op een goede toekomst.
Tegen sociale sluiting en voor verantwoordelijkheid nemen voor jezelf (met een flinke dosis moral support die daarbij voor sommige kinderen nodig is).

En ik ben blij met een project voor migrantenvrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt waar we gaan aansluiten bij hun eigen interesse, hun competenties. Hoera voor Isabelle Zumbrink en haar projectbureau Vlinder. We zetten ons samen in voor haar Huis van de Vlinders - een vrouwenbuurtbedrijf waar kunst en welzijn en arbeidstoeleiding samengaan. Handen uit de mouwen steken, leren waar je goed in bent en dan door naar baan of opleiding.

Dat is hoop en optimisme.

Cheers alle winnaars van de Tweede Kamer verkiezingen. Vooral Mark, Job en Femke en Alexander. Zelfs Geert. Even ophouden met debatteren, nu. Laat nu maar zien wat je kan.

En wij gaan gewoon door met projecten voor Fatima Khadija Mohammed en Selcuk. En ook voor Arie, Marie, Patrick en Noor als ze het nodig hebben.

maandag 7 juni 2010

Fondsenwerving: (6) Een goed plan

Ik kijk zojuist naar mijn blogposts over fondsenwerving; over hoe ik begon met fondsenwerving voor een ambitieuze renovatie voor een bouwspeeltuin.

Ik schreef tot nu toe over: (1) de eerste ronde van fondsenwerving om leefbaarheidsgeld binnen te halen en het overleggen met de gemeente; (2) over vrijwillige inzet (en hoe dat door allerlei financiers als waardevol wordt gezien); (3) over kosten ramen en (4) een dekkingsplan maken; en (5) aanvragen bij vermogensfondsen.

Ik realiseer mij ineens dat een van de belangrijkste onderdelen - een goed projectplan - niet in de koppen terugkomt. Terwijl een goed plan essentieel is. Daarom zet ik het nog maar eens expliciet bovenaan een blogpost neer.
"De basis voor een geslaagde fondsenwervingsactie is een goed plan." Ik zeg het zo vaak, dat het voor mij vanzelfsprekend is. Het begint bij een goed plan.

Bij fondsenwerving voor goede doelen, en als het gaat om een klein of groot project, noemen we dat een projectplan. Bij een plan voor een bedrijf noemen we dat een bedrijfsplan.

"De basis voor een geslaagde fondsenwervingsactie is een goed plan." Wat kan dat nou zoal betekenen? Je kunt een goed plan in je kop hebben (en veel mensen hebben dat, althans daar zijn ze van overtuigd), maar voor fondsenwerving is dat niet voldoende. Je moet het wel kunnen overbrengen aan een ander om ook geld te krijgen ervoor. Overtuigen wil zeggen, de ander raken en zover brengen dat hij of zij doet wat jij nodig hebt (geld geven en/of iets anders doen dan helpt bij fondsenwerving). Je moet het overtuigend kunnen vertellen. En je moet het - in de meeste gevallen - ook overtuigend kunnen opschrijven. Laten we daar maar eens bij beginnen.

Een goed geschreven projectplan
Hoe schrijf je dan een goed plan? Je moet een aantal voor de hand liggende dingen vertellen. Onlangs zette ik voor een klant de belangrijkste koppen voor een projectplan op rij. Met de instructie, schrijf je tekst door telkens een tekst te koppelen aan die kopjes.

Opbouw van een projectplan
Beschrijf de achtergrond en voorgeschiedenis van je plan, de personen en organisaties die meewerken, de belangrijkste doelstelling(en), hoe je die doelstelling gaat bereiken, voor wie het plan belangrijk is, en in hoeveel tijd je het doel gaat bereiken, hoe je het gaat bereiken. En natuurlijk bij fondsenwerving: maak duidelijk en aannemelijk wat het gaat kosten (kostenraming) en hoeveel van dat geld je nog te kort komt. Uit welke bronnen hoop je geld te krijgen? Dat schrijf je op in je dekkingsplan. Als er al geld uit andere bronnen is gekomen, hoe weinig ook, is dat relevant. In het geval van de bouwspeeltuin was er al geld uit een collecte in de wijk; en er was al snel een sponsor gevonden.




Foto: Een goed plan vermeldt wat je doet om het geld ervoor binnen te halen. Een actie van vrijwilligers, zoals hier een collecte, is belangrijk om te noemen. (foto CB)



Kopjes in een plan kunnen zijn:
Context en geschiedenis
Doelstelling (je beschrijft: wat ga je bereiken?)
Doelgroep (je beschrijft onder meer: wie heeft er direct baat bij?)
Partners (wie werken er mee?)
Looptijd
Werkwijze
Kostenraming
Dekking
Wat mis je in dit rijtje?

Grote kans op succes
Wat ik wel gezegd heb, maar niet in een kopje gevat, was: zorg dat duidelijk wordt dat het doel belangrijk is en dat jullie - met je ervaring en professionaliteit en enthousiasme - zeker voor een mooi resultaat gaan zorgen.
Wat je dan uitstraalt, is: "Het plan gaat slagen. Dat kan niet anders. Je kunt nog meedoen....en meedoen is zo simpel..."

Vergeet DE VRAAG niet te stellen!

En vervolgens moet je een duidelijke vraag stellen. Je vraagt om iets wat je nodig hebt. Dat kan zijn geld, maar dat kan ook iets anders zijn. Bij een fonds of sponsor gaat het om geld, een lening, een garantstelling , of middelen. Maar het kan zijn dat je je plan gaat voorleggen aan iemand om heel andere redenen. Wat het ook is, wees helder in wat je vraagt. Stel bij voorkeur รฉรฉn vraag, en niet meer dan รฉรฉn.

Kortom, dan moet je het simpel mรกken. Als je geld wilt, dan moet je die vraag stellen. "We hebben bedrag X nodig. Zou u bij willen dragen?" Wil je dat iemand je helpt met werven, dan is dat natuurlijk de vraag: "Kunt u ons helpen het bij elkaar te brengen (door...)?" Wil je dat iemand je helpt om een bestuurslid te vinden voor je vereniging? Soms moet je direct op je doel afgaan. Soms mag je het best open houden, noem de dingen die nodig zijn: "Dit is wat we zoal nodig hebben. Kunt u mij adviseren?" Dan laat je het aan de ander over om een gepaste reactie te geven, vanuit diens ervaring, deskundigheid, en visie. Soms krijg je dan advies, maar soms ook een bijdrage. Enzovoorts.


Foto: Een nieuwe super in de buurt schreef een wedstrijd uit om een goed doel in de wijk te steunen. Onze aanvraag won het!

Kansen en risico's
Voor een omvangrijk plan waarin veel geld omgaat, is het belangrijk om ook aan te geven welke risico's er zijn dat het niet lukt. En wat je doet om te voorkomen dat het mislukt. Kijk je in een tiplijst hoe je een bedrijfsplan schrijft, vind je iets dergelijks terug. Men vraagt bijvoorbeeld een analyse van de kansen en bedreigingen, van jouw talenten en valkuilen, van de risico's in de context. Maak duidelijk hoe je eventuele tekortkomingen en gebreken ondervangt; hoe je met risico's omgaat. Wees daar duidelijk in; zorg voor waarborgen dat het project tot een goed einde wordt gebracht. Al die dingen zijn voor fondsenwerving belangrijk.

Inspiratie, passie en realisme
Een goed plan is inspirerend en overtuigend - niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Overtuigen wil zeggen dat je niet alleen met passie voor je plan staat (dat helpt), maar dat je aan de ander kunt uitleggen in een bondig betoog dat je plan belangwekkend en steunwaardig is. Steunwaardig is een plan waarbij niet alleen aan goede tijden is gedacht, maar oplossingen voor slechte tijden zijn voorzien. Steunwaardig is een plan dat zowel inspirerend als realistisch is.

Een fondsenwervingsactie is geslaagd als de ander tot de door jou gehoopte actie overgaat (geld geven, bij voorbeeld). Dat je plan goed was, heeft dan geholpen. Dat je organisatie vertrouwenwekkend overkomt is belangrijk. Hoe je dat overbrengt, is een hele kunst. En daarbij kan argumentatiekunde en retoriek (kunst van het overtuigend spreken) van belang zijn. Daarover een andere keer.

Tenslotte: illustraties en foto's kunnen een goede indruk maken in een plan.


Fotomateriaal CB: Op een warme voorjaars- of zomerdag komen veel kinderen genieten van het zwembadje; ook als het er niet goed meer uitziet. Genomen voorjaar 2005.





ANDERE BLOGPOSTS
Fondsenwerving (5) Aanvragen bij vermogensfondsen
Fondsenwerving (4): Zoek dekking!
Fondsenwerving (3) kosten ramen

vrijdag 4 juni 2010

Fondsenwerving (5): aanvragen bij vermogensfondsen

Pijlers voor succes: een goed doel en een goed plan
In vorige blogposts beschreef ik al hoe ik met fondsenwerven begon, door actief te worden voor een speeltuin in mijn wijk. Als steunvereniging, Vrienden van Fort Luna, gingen we aan de slag voor de speeltuin die er niet best uitzag. Dus: handen uit de mouwen en op klusdagen opruimen, schilderen, en dergelijke. Maar er was iets structureel mis. Dus togen we aan de slag met de leidinggevende van de speeltuin, om een plan voor renovatie te maken. En begon ik met fondsenwerven. Na toezeggingen van de gemeente, gingen we vermogensfondsen aanschrijven.

De serie "Hoe ik begon met fondsenwerven" startte met blogposts over: (1) de eerste ronde om leefbaarheidsgeld binnen te halen en overleggen met de gemeente; (2) over vrijwillige inzet (en hoe dat door allerlei financiers als waardevol wordt gezien; (3) over kosten ramen; en (4) het maken van een dekkingsplan, het belang van het zoeken naar overlap tussen doelen van financiers en die van je eigen organisatie.

Deze blogpost gaat over werven bij vermogensfondsen. Hier lees je wat ik ervan geleerd heb.

Succeskansen vergroten door een inspirerend plan
Het is belangrijk een goed plan voor te leggen dat inspirerend is en er haalbaar uitziet. In ons geval zat de inspiratie in de gedrevenheid van de speeltuinwerkers en een ontwerp van een gedreven ontwerpster. De ontwerpster had goed rekening gehouden met de wensen van de kinderen die vaker op de speeltuin komen. Voor de financiers was belangrijk dat het plan gesteund werd door meerdere belanghebbenden die hun best zouden doen voor het welslagen: de gemeente en de welzijnsorganisatie.
Daarnaast hadden we verschillende mensen bereid gevonden om hun naam aan onze vereniging te verbinden als lid van een Comitรฉ van Aanbeveling. Een hoofd van een basisschool, een wijkwethouder, een deskundige op gebied van interculturaliteit, een deskundige op het gebied van kinderen uit probleemgezinnen.

Foto: Groot feest bij de opening, iedereen krijgt een kaart met toegang tot elk onderdeel

Waarom een speeltuin belangrijk is
Het belangrijkste was natuurlijk dat de speeltuin een goed doel op zich was. Voor de Samenwerkende Fondsen Buiten Spelen is het belang van spelen wel duidelijk. In die groep waren verenigd: Jantje Beton en fondsen die zich inzetten voor kinderen met een handicap. Belangrijk was te laten zien dat de speeltuin ook toegankelijk en bespeelbaar zou zijn voor kinderen met een handicap. Nu waren er wel enkele kinderen in de wijk met een handicap die af en toe gebruik maakten van de speeltuin. En natuurlijk zouden die ook in de nieuwe speeltuin zich moeten kunnen vermaken.
Spelen is voor elk kind belangrijk. Vaak kun je thuis wel spelen met elkaar, met gezelschapspellen en op straat wat fietsen en ballen. Het mooie van een speeltuin - als hij goed is ingericht - is dat je er op verschillende manieren wordt aangesproken. In Fort Luna waren speelhuisjes - daar kunnen kinderen rollenspel doen en hun fantasie botvieren. Ook zijn de huisjes niet groot en kun je er tijdelijk terugtrekken uit de drukte. Overigens zijn ze ook leuk om verjaarsfeestjes te vieren.
Buiten fantasie en rollenspel is er ruimte om te rennen, sporten, met de kabelbaan te vliegen. Veel gelegenheid om je energie lekker uit te leven. Beetje roepen en gillen erbij kan ook geen kwaad... Doe dat maar eens in een klein huisje, in een flat, of vlak voor het raam van je moeder.... Fijn dat dat allemaal kan in de speeltuin.


Foto: Het klimkasteel dat gewoon kon blijven staan. (eigen archief)

Het leukste: zand en waterspel
En het allerleukste van de speeltuin is dat er een zandbak, waterkranen en een zwembadje zijn. Combineer zand en water en je krijgt: modder! Hoera. Wat is er heerlijker dan met je blote voeten door de modder stampen. Voor een kind. En als ouder is het heerlijk als je kind dat kan beleven. Zeg het eerlijk, vond je het zelf ook niet geweldig vroeger. Of als je goed terugdenkt zelfs nu nog. Denk aan strand, denk aan branding, denk aan blote voeten. (Ja? Gelukt?) Kinderen die modderig thuis komen... dat is fantastisch, toch? Dan weet je dat ze plezier gehad hebben.
Al met al veel speelmogelijkheden. Een goed evenwicht is belangrijk. Rustige plekken en plekken om druk te doen. Verkleden (in het honk), je verhaal doen aan een speeltuinwerker. zo kan ik nog wel even doorgaan. Waar het omgaat dat dat eigenlijk in een stad niet meer zo makkelijk te krijgen is. En toch is het allemaal belangrijk, kinderen leren er veel van.

Kortom, een speeltuin is belangrijk voor het welzijn en voor de groei van kinderen. Dat konden we wel aannemelijk maken. Dat schreven we nog eens duidelijk op in ons projectplan. En in de brieven die met de aanvragen mee gingen.

Wachten en dan... succes!
Een aanvraag gaat naar de fondsen. En dan begint het wachten. En uiteindelijk komt er dan een antwoord. Voor ons kwamen er al snel enkele toezeggingen. Dat voelde fantastisch. De fondsengroep (Samenwerkende fondsen buiten spelen) hadden nog wat vragen, maar uiteindelijk waren ook zij akkoord. En dan is het gekke: dan heb je toezeggingen, maar moet je nog een hele tijd hard werken voor er iets kan worden gedaan. Offertes vragen aan aannemers en kiezen. Definitieve plannen laten maken door de uitvoerders (aannemer, hovenier). En dan kan de uitvoering starten.

En dan een eerste toezegging.. en nog een...
De wachttijd voor je antwoord krijgt varieert enorm. In de praktijk ging het tussen twee weken en zes maanden. Bij de eerste ging het om een aanvraag die ik persoonlijk heb afgeleverd op de dag van de deadline voor indieners. Het bestuur zou binnen een week vergaderen en beslissen. En daarna kwam men snel met een brief met het voor ons goede besluit. Het lange wachten kwam doordat er vragen moesten beantwoord van de Samenwerkende Fondsen Buiten Spelen. En het bestuur kwam pas twee/drie maanden later bijeen om de antwoorden te beoordelen. Zo moesten we uiteindelijk op het grootste bedrag best een tijd wachten. Maar het kwam er wel!

Overigens waren we er toen nog niet..... Het duurde nog even door de hele speeltuin was aangelegd. Maar toen dat zover was, voorjaar 2008, hebben we het groots gevierd, samen met iedereen die had geholpen.

Voormalig wijkwethouder Hans Spekman laat samen met een van de kinderen een raket de lucht in vliegen. De nieuwe wijkwethouder Robert Giesberts tussen bewoners op de achtergrond.

Lessen tot nu toe
1. Je netwerk gebruiken: anderen weten veel, kennen toegangen
Motto: Durf te vragen!
2. Om te durven vragen, moet je onthouden (of terugroepen) dat je voor een goed doel staat. Wees trots!
3. Heb geduld. Om alle belangrijke partijen aan je kant te krijgen, heb je tijd nodig. Soms vergt overtuigen van de ander, dat je nog eens goed naar je plan kijkt, nog iets toelicht. En zo ben je gauw een paar maanden verder.
4. Denk niet alleen uit je eigen gezichtspunt. Vraag je af waardoor de ander overtuigd zal worden. Breng dat wat daarbij aansluit goed voor het voetlicht in je aanvraag.

ANDERE BLOGPOSTS
Fondsenwerving (4): zoek dekking!
Hoe ik met fondsenwerven begon (3): kosten ramen
Hoe ik met fondsenwerving begon (2)
Hoe ik begon met fondsenwerving (1)

woensdag 2 juni 2010

Smartkids Foundation

Vandaag ga ik praten met de mensen van Smartkids foundation. Ik ken Kees Hoogendijk, de inititatiefnemer van het project sinds een paar jaar. Hij vroeg mij al snel om lid te worden van het bestuur. Daar kon ik helaas geen ja tegen zeggen. Mijn sympathie heeft het project zeker. Daarom sparren we af en toe. En vanavond ga ik met de sponsorwerving commissie praten.

Smartkids foundation bestaat sinds 2004. Kees was op reis geweest in Ghana en hij wilde graag iets doen om het land te steunen. Er zijn veel kinderen die de schoolgelden niet kunnen betalen. De Smartkids foundation steunt kinderen die het goed doen op de basisschool, zodat ze een middelbare school kunnen volgen, en niet hoeven te gaan werken. SKF steunt slimme kinderen, in de hoop dat deze op termijn een voortrekkersrol gaan spelen, binnen de stichting en in hun land.

Smartkids foundation - visie
De filosofie van Smartkids is dat de kinderen het in zich hebben om hun land te steunen in hun ontwikkeling, als ze maar een goede opleiding kunnen afmaken. De stichting stimuleert de kinderen om iets terug te doen voor de foundation. sterker nog, om voor een beurs in aanmerking te komen om vervolgonderwijs (beroepsopleiding of universiteit), moet een kind hebben laten zien dat zij hard studeren รฉn bovendien hun best doen voor de foundation. De doelstelling is dat Smartkids na hun studies redelijk inkomen kunnen verwerven. Dat ze daarvan een deel afstaan aan de foundation, opdat anderen kunnen leren. En/of dat ze deel gaan nemen aan het reilen en zeilen van de foundation. Het ideaal van Kees Hoogendijk is dat de initiatiefnemers zich uiteindelijk kunnen terugtrekken.

Een voorbeeld van de Smartkids filosofie zie je bij Aliu Alhassan. Hij begon vijf jaar geleden met de middelbare school. Hij heeft de school met goed gevolg doorlopen, en wel zo goed dat hij afgelopen jaar begon aan de studie ... aan de University of Cape Coast in Zuid Afrika. Hij heeft zijn laatste semester van het eerste studiejaar afgerond en gaat terug naar Kumasi. En daar gaat hij de komende drie maanden lesgeven in Economie. Daarmee steunt hij de Smartkids foundation en de ontwikkeling van andere Smartkids.
Zie zijn blog.

Een ander voorbeeld van de filosofie van Smartkids foundation vind je bij de jeugd raad in Ghana. Pupillen die al een paar jaar tot de Smartkids behoren, willen zich inzetten voor het functioneren van de foundation. Elk jaar wordt in juni een nieuwe groep pupillen geselecteerd die dan in het nieuwe studiejaar kunnen starten, gesteund door de foundation. De Jeugd raad gaat de selectie doen.

Sponsorwerving
Vanavond gaan we praten over de sponsorwerving voor Smartkids. Momenteel wordt een groot deel van de inkomsten verkregen uit particuliere giften. Daarnaast zijn er sponsoren/vermogensfondsen (ASML en Turing foundation) die elk een lichting van Smartkids financieren gedurende een paar jaar. Maar elk jaar komt er een lichting nieuwe pupillen bij. Bovendien blijken sommige kinderen in staat om naar de universiteit of hogeschool te gaan. Om hun ondersteuning voort te zetten is nog steeds geld nodig. Koppen bij elkaar dus.

Steunen?
Mocht u interesse hebben de Smartkids te steunen, ga naar de SKF website, bekijk de filmpjes en meld u aan.